Als landbouwer is het belangrijk om te weten hoeveel dieren je hebt. Dit laat je toe het voer exact te doseren en toekomstige inkomsten in te schatten. Het aantal koeien in de wei is makkelijk geteld, bij meelwormen ligt dit een stuk moeilijker. Het gaat snel om duizenden tot tienduizenden larfjes die, zeker de eerste week, bijna nog niet zichtbaar zijn. Het aantal meelwormen per bak is wel noodzakelijk om de insecten efficiënt op grote schaal te kweken. Hoe tel je meelwormen? Inagro zocht het uit.

1 meelworm, 2 meelwormen... 3 254 982 meelwormen

Opbrengst voorspellen met formule
De onderzoekers van het praktijkcentrum insectenkweek bij Inagro pasten verschillende technieken toe. Eerst is er een groot experiment opgezet met verschillende hoeveelheden kevers, verschillende aflegdagen en verschillende omvang van bakken. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid nakomelingen vrij accuraat voorspeld kan worden op basis van deze drie variabelen.


Meer nog, uit dit onderzoek blijkt dat de relatie tussen het aantal dagen dat de kevers eitjes afleggen en het aantal kevers per bak omgekeerd evenredig is. Dit wil zeggen dat het aantal dagen maal twee of het aantal kevers maal 2 hetzelfde effect heeft op het aantal nakomelingen.


Met dit model kunnen we niet enkel onze opbrengst voorspellen, we kunnen ze ook sturen. We kunnen nu zelf berekenen hoeveel kevers hoe lang moeten afleggen om 1 kg meelwormen te verkrijgen. Als praktisch voorbeeld blijkt dat we 10 000 meelwormen kweken uit 110 gram kevers die kunnen afleggen voor 7 dagen in een 60 x 40 cm bak.

Aantal actief sturen
Naast voorspellen, kan het aantal ook actief gestuurd worden. Hiervoor moet je de eitjes van de meelworm kunnen oogsten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat de kever van nature haar eitje wil plakken aan een object, meestal de bakbodem.

Bij Inagro hebben ze een gaas ontwikkeld. De kevers worden beetgenomen en leggen hun eitje los in bloem. De dag nadien kunnen de eitjes perfect uit de bloem gezeefd worden. Nadien kun je een zelfgekozen aantal meelwormen doseren in bakken.

Een tweede voordeel is het voorkomen van kannibalisme, kevers die eitjes eten. Dit zorgt dan weer voor een veel hogere opbrengst tegenover de klassieke manier van kweken.

Met dank aan het project BioBoost, heeft onderzoeker David Deruytter deze resultaten kunnen presenteren op de European Federation of Animal Science (EAAP) conferentie. Hij kreeg de prijs voor beste presentatie in zijn categorie!  
 
Voor meer informatie rond deze experimenten kan je contact opnemen met David Deruytter via david.deruytter@inagro.be
 
 
 
Banner_Bioboost_mettekstV25042018.png

 
Gekoppelde thema's & sectoren: