Nieuws
07.07.21 - Belgische krekels op lokale reststromen

Het Europese ValuSect-project wil het gebruik van insecten in de humane voeding stimuleren. Via een vouchersysteem krijgen zeventien bedrijven ondersteuning via onderzoek. Het Vlaamse Kriket is één van de gelukkigen. Deze producent van de Kriket Bar, Kriket Granola en Kriket Crunchy Crickets krijgt hulp bij de zoektocht naar product- en procesoptimalisatie om de op krekels gebaseerde proteïnerijke producten zo duurzaam mogelijk op de markt te brengen.

19.05.21 - ValuSect ondersteunt nu ook de verwerking van insecten als diervoeder

Het ValuSect-project ziet insecten als voedsel voor de toekomst. De eerste activiteiten richtten zich tot de ontwikkeling van voedingsmiddelen voor de mens. Dat is nu uitgebreid naar onderzoek voor insecten als diervoeder. Eind 2021 lanceren we een tweede voucheroproep. Bedrijven die kansen zien in insecten als diervoeder kunnen dan een aanvraag indienen voor ondersteuning, bijvoorbeeld voor onderzoek naar de kweekomstandigheden van insecten, de samenstelling van insecten of de optimalisatie van de verwerking van het substraat.

06.05.21 - Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU

Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.

14.01.21 - Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd voor menselijk voedsel. Meelwormen zijn rijk aan proteïnen, vetten en vezels. Ze werden al gebruikt in dierenvoeding. Misschien vinden we ze binnenkort ook terug in koekjes, pasta of brood. Bij Inagro is het meelwormenonderzoek de laatste jaren erg gegroeid. Het kweekproces hebben ze volledig onder de knie en ze maakten videolessen en kweekhandleidingen om starters op weg te helpen. Hun huidig onderzoek spitst zich toe op toepassingen ervan. Zo diepen ze de optimalisatie van de kweek verder uit. Benieuwd naar meer? Schrijf je dan in voor een virtuele rondleiding in hun insectenkweekcellen of abonneer je op hun het thema "insectenkweek" voor updates rechtstreeks in je mailbox.

01.12.20 - Ontvang tot 40.000 euro steun voor de ontwikkeling van voedingsproducten op basis van insecten

Heb je een innovatief idee rond de kweek of het gebruik van eetbare insecten? Of wil je nieuwe voedingsproducten op basis van insecten op de markt brengen? Het ValuSect-project kan je hierbij helpen. Via een vouchersysteem maak je kans op ondersteuning op technisch vlak, bij productontwikkeling of bij de uitvoering van smaakproeven. Er is ook begeleiding bij de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken. Dien jouw aanvraag in!

19.08.20 - Meelworm gekweekt met afvalgroenten als alternatief visvoer

Inagro werkt aan de integratie van traditionele landbouw met nieuwe sectoren, zoals aquacultuur en insectenproductie.  Dit jaar onderzochten we meelwormen (Tenebrio molitor) gekweekt met witloofwortels, als gedeeltelijke vervanging van commerciële visvoeders voor snoekbaars (Sander lucioperca). Wil de vis insecten eten en kunnen we zo vismeel besparken? Ontdek het antwoord in dit nieuwsbericht.

03.06.20 - Stap voor stap insecten kweken

Hoe kan ik nieuwe poppen scheiden van mijn meelwormen? Waarom ontsnappen mijn zwarte soldatenvlieglarven telkens uit hun bak? Hoeveel eitjes leggen mijn meeltorren per dag? Hoe kan ik mijn larven nu uit deze brij oogsten? Waarom leggen mijn vliegen hun eitjes niet waar ik dat wil?  Het zijn herkenbare vragen voor startende kwekers. Het team insectenkweek van Inagro biedt antwoorden. Ze maakten twee handleidingen met professioneel kweekadvies.

28.05.20 - Videoles: zwarte soldatenvliegen kweken

In de laatste videoles focussen we op het praktijkgedeelte van de zwarte soldatenvliegenkweek. We leggen stap voor stap uit welke toestellen je nodig hebt en wat het verschil is tussen produceren en reproduceren. Tot slot overlopen we de levenscyclus van het insect, waarbij we telkens uitleggen welke handelingen je op welk moment moet uitvoeren. De uitleg vind je ook in onze kweekhandleiding ‘zwarte soldatenvliegen kweken’.

20.05.20 - Videoles: meelwormen kweken in de praktijk

De laatste twee videolessen focussen op het praktijkgedeelte van insectenkweek. Deze week komen de meelwormen aan bod. We leggen stap voor stap uit welke toestellen je nodig hebt en wat het verschil is tussen produceren en reproduceren. Tot slot overlopen we de levenscyclus van het insect, waarbij we telkens uitleggen welke handelingen je op welk moment moet uitvoeren. De uitleg vind je ook in onze de kweekhandleiding ‘meelwormen kweken’.

14.05.20 - Videoles: rentabiliteit van insectenkweek en verwerking van insecten

Is het economisch interessant om insecten te kweken? Een eenduidig antwoord is moeilijk want de rentabiliteit is afhankelijk van verschillende factoren. De insectensoort, de schaal en de kweekmethode zijn er enkele van. In een videoles schetsen we het kostenplan voor een kleinschalige meelwormkweek. Na het kweken kan je insecten oogsten en verwerken. In een tweede videoles bespreken we drie verwerkingstechnieken en tonen we enkele recepten van gerechten op basis van insecten.

07.05.20 - Videoles: vergunning en wetgeving bij insectenkweek

Voor je start met insecten kweken, moet je weten aan welke voorschriften je moet voldoen. Starters moeten zich registreren, hygiënemaatregelen treffen en registers bijhouden. Bepaalde activiteiten die gepaard gaan met de kweek zijn vergunningsplichtig. Je moet ook op de hoogte zijn van de afzetmogelijkheden in humane voeding en diervoeder.  In twee videolessen gaan we dieper in op de wetgeving en vergunningen bij insectenkweek.

30.04.20 - Videoles: waarom insecten kweken?

Insecten kunnen voor landbouwers een extra bron van inkomsten opleveren. Als veevoeder of als verwerker van tuinbouwreststromen. Kriebelt het om met insectenkweek te starten? In deze eerste videoles kom je te weten wat de rol is van insecten, hoe duurzaam ze zijn en voor welke voornaamste markten ze gekweekt worden. Essentiële basisinfo voor starters.

22.04.20 - Ik wil als landbouwer insecten kweken: hoe begin ik ermee?

Meer en meer landbouwers zien potentieel in insectenkweek. Als extra bron van inkomsten, als veevoeder of als verwerker van tuinbouwreststromen. Overweeg je zelf ook iets te ondernemen met deze kleine beestjes? Bekijk dan binnenkort de videolessen over insectenkweek van Inagro, Thomas More en Vives Roeselare. Zowel theorie als praktijk komt aan bod. Experts geven er professioneel kweekadvies zodat jij binnenkort aan de slag kan.

03.03.20 - Advies over gekweekte insecten als grondstof voor diervoeder

BuRO adviseert de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om in de Europese Commissie een voorstel te doen voor aanpassing van de wetgeving op het kweken van insecten en op het gebruik van insecten als diervoedergrondstof.

04.02.20 - Insecten kweken op tuinbouwreststromen

Samen met Vives Roeselare en NIAB uit het Verenigd Koninkrijk onderzochten we de mogelijkheid om tuinbouwreststromen te gebruiken als voeder in insectenkweek. Het onderzoek bevestigt dat meelwormen en zwarte soldatenvliegen tuinbouwresten kunnen omzetten in waardevolle eiwitten, olie en afgeleide producten. Zo dragen we bij aan een circulaire economie.

07.01.20 - Vacature voor doctoraatsonderzoeker bij Lab4Food

KU Leuven, campus Geel, zoekt een doctoraatsonderzoeker voor ‘Microbiologische veiligheid tijdens de duurzame upcycling van agrarische reststromen door de zwarte soldatenvlieg’. De tewerkstelling kadert in het Europese project ‘UpWaste’ en start op 1 april 2020. Solliciteren kan tot 1 maart 2020.

06.01.20 - Geslaagde workshop rond insecten in food en feed

Eind 2019 vond de workshop Insect Processing for Feed & Food plaats in het Feed Design Lab in Wanssum. Zes gastsprekers vertelden met veel kennis en enthousiasme over de insectensector en de bedrijven waarin ze werkzaam zijn. De onderwerpen techniek, innovatie en productie kwamen aan bod. Er was veel ruimte voor discussie en dialoog, kortom een leerrijke dag.

02.12.19 - Slotevent rond grootschalige insectenkweek is een succes

220 geïnteresseerden woonden donderdag 28 november het slotevent Entomospeed bij. Het project beoogde vanaf dag één om de sector van de insectenkweek een boost te geven via nieuwe tools en gericht onderzoek. Inagro, Hogeschool VIVES, Thomas More, KU Leuven, HAS Hogeschool, NGN en Fontys Hogeschool gingen samen aan de slag om de efficiëntie, opschaling en automatisatie van insectenkweek in Vlaanderen en Nederland te ondersteunen. Er was ook veel persbelangstelling. Entomospeed kwam op tv, op de radio en in de krant!

12.11.19 - Insectenkweek: een kleine sector met grote kansen

Eetbare insecten hebben tal van mogelijkheden voor food, feed en industriële toepassingen. Maar zoals elke startende sector zijn er nog veel struikelblokken en uitdagingen. Het Entomospeed-project onderzocht de knelpunten van insectenkweek. Met succes, want ondertussen zijn er praktijkrijpe oplossingen die we graag aan je voorstellen tijdens de slotbijeenkomst op 28 november.

04.11.19 - Update dossiers Novel Food insecten

Sinds januari 2018 is de Europese regelgeving Novel Food voor het gebruik van insecten in voedingswaren van kracht. Ondertussen, bijna twee jaar later, is er veel veranderd. In dit nieuwsbericht brengen we een overzicht van de stand van zaken.

22.10.19 - Worden boerderijen in de (nabije) toekomst insectenkwekerijen?

Bijna 100 geïnteresseerden kwamen naar de eerste infoavond ‘insecten kweken voor landbouwers’ van Inagro. Voor de meeste was het een eerste kennismaking met de wetgeving, techniek en rendabiliteit van insectenkweek. Na de theorie, kregen de aanwezigen een rondleiding in de kweekruimtes. De medewerkers van het praktijkcentrum insectenkweek kregen tal van praktische vragen. Er is duidelijk interesse voor de opstart van insectenkweek op een landbouwbedrijf. Daarom plant Inagro nog meer infomomenten, kweekhandleidingen en persoonlijke begeleidingen.

16.10.19 - Witloofresten zijn het ideale menu voor de meelworm

Jaarlijks wordt er in België ongeveer 450.000 ton witloof geproduceerd. Dit zorgt voor een grote reststroom: zo’n 36.000 ton geforceerde witloofwortels en 10.200 ton kuis- en oogstafval. Onderzoekers van de Nationale Proeftuin Witloof toonden aan dat die wortels het ideale menu zijn voor de meelworm. Witlooftelers kunnen perfect insecten kweken wanneer de vraag naar witloof beperkt is, bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden. Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie, hun leegstaande klimaatcellen worden benut en het is bovendien ook financieel interessant.

09.10.19 - Varkens en kippen voederen met insecten van eigen kweek?

Insecten kweken op bedrijfseigen reststromen om als veevoeder te gebruiken. Het klinkt als een perfect voorbeeld van circulaire landbouw. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Insecten mogen niet in aanraking komen met dierlijke mest, je mag ze wel kweken op plantaardige reststromen. Bovendien bevatten insecten veel eiwitten. Je mag ze levend voederen aan pluimvee of varkens. Kom er meer over te weten op de infoavond 'Insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.

07.10.19 - Knelpunten bij insectenkweek, jouw mening telt!

Het overlegorgaan Strategisch Platform Insectenkweek (SPI) brengt insectenkwekers, onderzoekers en overheidsinstanties samen. Samen willen ze de hindernissen voor de jonge insectenkweeksector identificeren en aanpakken. SPI lanceert twee vragenlijsten over twee knelpunten. De eerste is een bevraging over de ruimtelijke ordening en impact op het milieu, de tweede polst naar ziekten en plagen op insectenbedrijven. Laat ook jouw mening tellen door de vragenlijst(en) in te vullen!

02.10.19 - Is insectenkweek voor witloof- en champignontelers de toekomst?

Vlaamse landbouwers hebben het niet altijd even gemakkelijk door de stijgende concurrentie uit het buitenland. Zo ervaren witloof- en champignontelers druk vanuit Nederland, Frankrijk of Polen. Daardoor zijn verschillende telers op zoek naar extra inkomsten. Een (gedeeltelijke) omschakeling naar insectenkweek is een mogelijk alternatief. Kom er meer over te weten op de infoavond 'insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.

30.09.19 - GEZOCHT: productiebedrijf voor automatische (BSF) kweekinstallatie

Het GreenTechLab van Fontys heeft tijdens het Entomospeed-project verschillende onderdelen ontwikkeld voor een geautomatiseerd BSF- kweeksysteem. Fontys is nu op zoek naar een maakbedrijf die hun uitgewerkt concept van de kweekinstallatie met voeder- en inspectiesysteem kan produceren. Het systeem bestaat uit een paternoster gevuld met kweekbakken voorzien van sensoren. En een voederinstallatie om geautomatiseerd de larven te voederen.

23.09.19 - Insectenkweek met tuinbouwreststromen

De tuinbouwsector produceert heel wat biomassa. Slechts een deel daarvan - de peulen, de krop, de vruchten… - wordt verkocht. De rest van het gewas blijft vaak onbenut. Nochtans bevatten ook wortels, stengels en loof tal van voedingsstoffen. Wist je dat je insecten kan inzetten als verwerker van je gewasresten? Het is slechts één van de mogelijkheden die professionele insectenkweek te bieden heeft. Kom meer te weten op de infoavond 'insecten kweken voor landbouwers' op 17 oktober.

 
13.09.19 - KU Leuven bouwt een piloothal voor insectenkweek op de campus in Geel

Het onderzoek naar insecten als duurzame voedingsbron voor mens en dier is al jaren een belangrijk speerpunt voor KU Leuven op hun campus in Geel. Binnen deze expertise behoort Campus Geel tot de internationale top. In juni startte KU Leuven de bouwwerken van een piloothal van 600 m2 voor de kweek en verwerking van insecten. De bouwwerken zullen klaar zijn in juni 2020.

10.09.19 - BasiQ is een goed substraat voor BSF larven

Het Nederlandse bedrijf Bonda, gespecialiseerd in vochtrijke mengvoeders, liet hun product BasiQ testen in het Insectlab van VIVES.  De samenstelling van het substraat is ideaal voor BSF-larven, alleen de structuur moest wat bijgestuurd worden.

30.07.19 - GEZOCHT: landbouwers met interesse in de opstart van insectenkweek

De land- en tuinbouwsector in Vlaanderen doorstond de afgelopen jaren een aantal crisissen. Hierdoor zijn landbouwers op zoek naar nieuwe, rendabele activiteiten. Professionele insectenkweek is een mogelijk alternatief. Ben je landbouwer en heb je interesse in insectenkweek als vervanging of aanvulling van je huidige landbouwactiviteiten? Laat het ons weten via een korte enquête. Het Introsect-project kan je helpen bij de begeleiding naar deze omschakeling.    

28.06.19 - Kunnen larven binnenkort afval sorteren?

Maken de larven van de zwarte soldatenvlieg een onderscheid tussen organisch afval en plastic? Dat is een van de vragen die onderzoekers van KU Leuven Campus Geel zich stellen in onderzoeksproject Entobiota. Ze onderzoeken ook of de larven kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen.  

 
27.06.19 - Hogeschool VIVES laat gerechten proeven waar insecten in zijn verwerkt

Op 25 juni organiseerde het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES een workshop rond de verwerking van eetbare insecten. Iedereen die zelf professioneel aan de slag wil met eetbare insecten of interesse heeft in het onderzoek was welkom. In een eerste deel was er aandacht voor de nutritionele waarde van eetbare insecten. Daarna werden diverse droogtechnieken besproken en getoond. In het laatste deel van de namiddag mochten de deelnemers proeven van de verschillende insectengerechten.   

  
19.06.19 - Achtste trendcollege 'kennismaking met de insectenketen' in Den Bosch trekt veel bezoekers

Op 18 juni organiseerden de Entomospeed-partners een trendcollege voor startende ondernemers in de insectensector. Deze achtste editie vond plaats op de HAS Hogeschool in Den Bosch. Er waren 35 deelnemers, een intimiere editie dan de vorige keer. Ze deelden kennis en ervaringen voor het starten van een commerciële insectenkweek.   

  
17.06.19 - Meetsysteem voor fijn stof en gassen bij de kweek van BSF-larven

Tijdens de kweek van BSF-larven komt er fijn stof en verschillende gassen vrij. Gassen zoals CO2 en NH3 (Ammoniak) zijn schadelijk voor het personeel en zouden eventueel negatieve gevolgen kunnen hebben op de kweek. Daarom ontwikkelt het GreenTechLab van Fontys een meetsysteem, toepasbaar in verschillende kweekopstellingen. 

 
14.06.19 - Microbiologische dynamiek en veiligheidsrisico's tijdens insectenkweek

Op 16 mei 2019 verdedigde Enya Wynants met succes haar doctoraat getiteld ‘Microbiologische dynamiek en veiligheidsrisico’s tijdens de kweek van insecten voor humane voeding en veevoeder’. Enya was doctoraatstudent bij Lab4Food, een onderzoeksgroep aan de KU Leuven, Campus Geel.  

 
13.06.19 - Alternatief meelwormvoeder

Het commercieel beschikbare voeder INSECTUS Mealworm Grow (Mijten NV) werd geëvalueerd als alternatief voeder voor de opkweek van meelwormen. We vergeleken het alternatieve voeder met een controlevoeder (zuivere tarwezemelen) onder de standaard kweekomstandigheden bij Inagro.

11.06.19 - Welke keverdensiteit geeft het meeste aantal eitjes per ouderdier?

Binnen het Entomospeed- project gaan we na hoe we de kweek van meelwormen zo efficiënt mogelijk kunnen opschalen. We zetten zowel in op de reproductie als de opfok. Momenteel staan er bij Thomas More proeven om na te gaan wat de optimale densiteit en eilegduur is. Daarnaast wordt gekeken of het gebruik van een eilegzeef kanibalisme kan voorkomen. Hierdoor zouden hogere densiteiten en langere eilegperiodes mogelijk moeten zijn. 

07.06.19 - Vijf jaar na goedkeuring FAVV komt de insectensector op torrental

Vijf jaar geleden keurde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een lijst van toen insectensoorten goed voor menselijke consumptie. De voorbije vijf jaar kwam de insectensector in een stroomversnelling. Insecten worden nu ook gekweekt om te gebruiken in de afvalverwerking én in de dierenvoeding. Ze zijn nu al toegelaten in visvoer en binnenkort ook in kippen- en varkensvoer. Als die evolutie doorbreekt, zullen we veel meer insectenkwekerijen nodig hebben.

21.05.19 - Prototypes van nieuwe kweekbakken met temperatuursensor

Om de automatisatie van insectenkweek te vergemakkelijken heeft Johanna Hardt, student industrieel Design aan de Fontys Hogeschool en afgestudeerd bij het GreenTechLab, een prototype ontwikkeld van een nieuw kweeksysteem. Dankzij een temperatuursensor kan de kweek van BSF-larven beter opgevolgd worden.    

  
08.05.19 - Koning opent nieuwe kwekerij van Protix
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent op 11 juni een nieuwe insectenkwekerij van Protix in Bergen op Zoom. De gekweekte insecten zijn een grondstof vol eiwitten en andere voedingsstoffen voor dierenvoer.
30.04.19 - Recordopbrengst dankzij nieuwe kweekkooien voor BSF

Vorig jaar vernieuwde Inagro het concept van hun kweeknetten van de zwarte soldatenvliegen. Het praktijkcentrum blijft onderzoek voeren om de kweek verder te optimaliseren. Ondertussen is het ontwerp opnieuw aangepast, ze maakten kooien uit duurzamer en hygiënischer materiaal. De vliegen voelen zich goed in hun nieuwe omgeving. Op dit moment staat het record op 33 mg eitjes per vrouwtje!     

   
25.04.19 - Grootschalige insectenkweek vraagt aandacht voor dierenwelzijn

Hoe klein ze ook zijn, insecten zijn dieren en moeten net zoals landbouwhuisdieren goed behandeld worden. Het is van cruciaal belang dat de welzijnsnormen aangepast worden aan de specifieke kenmerken van insectenkweek.  

 
23.04.19 - Hoe duurzaam zijn insectenproducten?

Voor het eerst is een analyse van de volledige productiecyclus uitgevoerd om te zien of het gebruik van insecten voor diervoeder duurzamer is dan traditionele eiwitbronnen zoals soja en vismeel. Een onderzoeksteam uit Nederland, Duitsland en Zwitserland deed een zogenaamde ‘Life Cycle Assessment’ (LCA): van de reststromen uit de voedingsindustrie, naar de verwerking door de zwarte soldatenvlieg, tot producten die geschikt zijn voor voeder- en voedingsdoeleinden.  

 
17.04.19 - Zevende trendcollege 'kennismaking met de insectenketen' is grootste ooit

Op 16 april organiseerden de Entomospeed-partners een trendcollege voor startende ondernemers in de insectensector. Om een nieuw publiek te bereiken vond het infomoment plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er waren 78 deelnemers, de grootste editie tot nu toe. Ze deelden kennis en ervaringen voor het starten van een commerciële insectenkweek.

12.04.19 - Verteren meelwormen vezelrijke producten?

In opdracht van Bonda B.V voeren vier studenten van de HAS Hogeschool in het InsectLab een onderzoek naar de verteerbaarheid van verschillende vezelrijke producten door meelwormen. Er zijn tests met maïs, tarwe, bieten en gras worden. 

11.04.19 - Spreiding van de verpopping bij meelwormen

HAS Hogeschool en insectenkweker Wadudu slaan de handen in elkaar. Samen onderzoeken ze de oorzaken van de spreiding bij de start van de verpopping en hoe de spreiding geminimaliseerd kan worden. In het Insectlab van HAS Hogeschool zijn er tests met temperatuur, verschillende dichtheden en gebruik van verschillende nutriënten. 

 
09.04.19 - Binnenkort insecten als kippenvoeder?

Europa importeert jaarlijks 17 miljoen ton ruwe eiwitten uit landen als Brazilië, Argentinië en de VS. Om onze zelfvoorziening op te krikken suggereren wetenschappers om insecten te gebruiken als veevoeder. Sinds 2017 zijn verwerkte insecten al toegelaten in vismeel. De Europese Commissie liet weten dat een uitbreiding naar pluimvee onderzocht wordt.  

 
20.03.19 - Dertig actieve insectenkwekerijen in Nederland

New Generation Nutrition (NGN) deed een marktverkenning van de insectenkwekerijen op Nederlandse bodem. Op dit moment zijn er dertig kwekerijen actief. Dit is ongeveer drie keer zoveel als in 2010. Bijna de helft kweekt meelwormen, deze insectensoort is het populairst. De meeste kwekerijen bevinden zich in Noord-Brabant.

16.03.19 - Millibeter wordt overgenomen door AgriProtein

Het Britse insectenbedrijf AgriProtein neemt Millibeter over. Het investeert 15 miljoen euro om larven van zwarte soldatenvliegen te kweken als voedsel voor vissen.

15.03.19 - Zwarte soldatenvlieg boosten met micro-organismen

De larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) worden momenteel wereldwijd op industriële schaal gekweekt als grondstof voor de voederindustrie. Ze kunnen gekweekt worden op een breed assortiment nevenstromen uit de voedingsindustrie en de landbouwsector. Zo leveren de insecten een bijdrage aan de circulaire economie en kunnen kwekers inspelen op de stijgende vraag naar duurzame eiwitten.

12.03.19 - Ontpopping van de insectensector

Afgelopen zomer presenteerde de Nederlandse Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) haar zienswijze over de Ontpopping van de Insectensector, ongewervelden als productiedier. Naar aanleiding van deze zienswijze zijn door verschillende politieke partijen kritische Kamervragen gesteld. De antwoorden op deze vragen zijn nu beschikbaar.

05.03.19 - Oprichting van een insectenallergiefonds

Iedereen wordt in zijn leven wel eens gestoken door een bij, wesp of hommel. Meestal zijn de reacties onschuldig, maar soms ontstaat er een ernstige allergische reactie die mogelijk levensbedreigend is. Ook aan insecten eten zijn er soms gevaren verbonden. Sommige mensen met een huisstofmijt- of schaaldierenallergie kunnen een zware allergische reactie opdoen als ze insecten eten. Patiënten kunnen voortaan terecht bij het Insectenallergiefonds.

21.02.19 - Beperkingen bij het gebruik van tomatenstengels als BSF-substraat

In een voorgaand artikel las je dat de resultaten van de kweek van BSF-larven op tomatenstengels gemixt met kippenvoeder veelbelovend waren. Daarom heeft het Insectlab van VIVES opnieuw geëxperimenteerd met deze reststroom. De nieuwe testen tonen aan dat tomatenstengels toch niet zo interessant zijn als voeder voor BSF-larven. Het hoge vezelgehalte, de beperkte voedingswaarde en de aanwezigheid van toxische stoffen zijn daar de oorzaak van.  

14.02.19 - KU Leuven gaat het chitinegehalte van insecten nauwkeuriger bepalen

Het exoskelet van insecten bevat chitine, net zoals bij andere geleedpotigen zoals krabben en kreeften. Chitine en cellulose zijn moeilijk te onderscheiden. Binnenkort zal een masterstudent van KU Leuven een methode op punt stellen voor een nauwkeurigere bepaling van chitine.

14.02.19 - Zesde trendcollege kennismaking met de insectenketen was een succes

Op 4 februari organiseerden de Entomospeed-partners een trendcollege voor startende ondernemers in de insectensector. Thomas More en KU Leuven waren gastheer. Net zoals bij de vorige vijf edities deelden we kennis en ervaringen voor het starten van een commerciële insectenkweek. Een tevredenheidsenquête bewijst dat het trendcollege alweer een succes was.

04.02.19 - Opnieuw een stap vooruit richting automatisatie

De industrie is op zoek naar automatisering om de kweek van BSF-larven te vergemakkelijken. Johanna Hardt, student Industrieel Design aan de Fontys Hogeschool en stagiair bij het GreenTechLab, behandelt dit onderwerp in haar scriptie. In vijf maanden tijd ontwikkelde ze een digitaal prototype van een nieuw kweeksysteem met temperatuursensor om de kweek van BSF-larven beter op te volgen.

29.01.19 - BSF-larven lusten wel een stukje tropisch fruit

Op vraag van een afvalverwerkend bedrijf, onderzocht men in het Insectlab van VIVES een fruitmix als substraat voor BSF-larven. Over de samenstelling was niet veel gekend, enkel dat het mango en avocado bevatte. Of de larven even goed groeien en of hun eiwit- en vetgehaltes even hoog zijn als van larven gekweekt met kippenvoeder lees je in dit bericht.    

24.01.19 - Oprichting van een insectenallergiefonds

Aan insecten eten zijn er ook gevaren verbonden. Sommige mensen met een huisstofmijt- of schaaldierenallergie kunnen een zware allergische reactie opdoen als ze insecten eten. Patiënten kunnen voortaan terecht bij het insectenallergiefonds.

10.01.19 - Krekelreep te koop bij Carrefour en AVEVE

De Brusselse krekelrepen van Kriket zijn al een tijdje online bestelbaar en te koop bij kleine spelers zoals biovoedingswinkels. Binnenkort liggen de snacks in de rekken van een 120-tal winkels van Carrefour en alle 250 AVEVE-filialen. De repen bestaan uit geroosterde hazelnoten, havervlokken, boekweit, zaden, pitten, agavestroop én 5% krekelmeel.

10.12.18 - Dag van de Wetenschap bij Thomas More en KU Leuven

Tijdens de dag van de wetenschap toonden de onderzoekers van KU Leuven en Thomas More aan de hand van enkele workshops wat de toepassingsmogelijkheden zijn van insecten. Op de Campus in Geel werd het onderzoek naar insectenkweek toegelicht.

 
28.11.18 - Dag van de Wetenschap bij VIVES

Op zondag 25 november was het Dag van de Wetenschap in Vlaanderen. Wetenschappers en technologen stelden hun onderzoek voor aan een breed publiek. Op Hogeschool VIVES viel ook dit jaar weer heel wat te beleven en uiteraard kon het insectenonderzoeksteam niet achterblijven.

09.11.18 - Ondernemers zien kansen in insectenkweek

Potentiële insectenkwekers, veehouders, aanbieders van reststromen en andere insectenliefhebbers kwamen op 1 november samen bij Fontys Hogeschool in Venlo voor een trendcollege over eetbare insecten.  De meer dan 50 aanwezigen zien insectenkweek als een kans, maar hebben nog heel wat vragen. Het trendcollege gaf de ondernemers een overzicht van kennis en ervaringen die hen kan helpen bij de start van commerciële insectenkweek.

31.10.18 - Automatisch voedersysteem voor insectenkweekmachine

GreenTechLab onderzoekt de automatisatie van de kweek van de Black Soldier Fly (BSF). Voor het kweken van BSF-larven is een machine ontworpen waarbinnen het gehele groeiproces van de larven plaatsvindt.  

 
29.10.18 - GreenTechlab ontwerpt insectenkweekmachine

GreenTechLab, kenniscentrum van Fontys Venlo, heeft binnen het Entomospeed-project de opdracht om onderzoek te doen naar het automatiseren van de kweek van de Black Soldier Fly (BSF). Ondertussen is er een digitaal ontwerp voor een kweekmachine klaar. Het prototype wordt nu verder ontwikkeld.

25.10.18 - GEZOCHT: landbouwers met interesse in de opstart van insectenkweek

Meer en meer landbouwers hebben praktische vragen rond de implementatie van insectenkweek op hun landbouwbedrijf. Om op deze vragen antwoorden te bieden, willen zes kennisinstellingen een nieuw project starten. Ben je landbouwer en heb je interesse in insectenkweek als vervanging op of aanvulling van je huidige landbouwactiviteiten? Laat het ons weten via een korte enquête. 

   
24.10.18 - Inagro aanwezig op INSECTA 2018

De vierde editie van het internationale congres INSECTA lokte zo’n 250 deelnemers uit 32 verschillende landen. Onderwerpen zoals kweek, wetgeving en verwerking kwamen aan bod. Twee onderzoekers van Inagro pakten dit jaar uit met hun recentste onderzoeksresultaten. David Deruytter presenteerde de bevindingen over de invloed van een vochtbron, de temperatuur en de relatieve vochtigheid (RV) op de groei van de gewone meelworm. In dit bericht lees je een samenvatting van dat onderzoek. 

 
18.10.18 - 1 meelworm, 2 meelwormen... 3 254 982 meelwormen

Als landbouwer is het belangrijk om te weten hoeveel dieren je hebt. Dit laat je toe het voer exact te doseren en toekomstige inkomsten in te schatten. Het aantal koeien in de wei is makkelijk geteld, bij meelwormen ligt dit een stuk moeilijker. Het gaat snel om duizenden tot tienduizenden larfjes die, zeker de eerste week, bijna nog niet zichtbaar zijn. Het aantal meelwormen per bak is wel noodzakelijk om de insecten efficiënt op grote schaal te kweken. Hoe tel je meelwormen? Inagro zocht het uit.

17.10.18 - B(u)zzz insectenkweek in de media

De laatste week was er heel wat media-aandacht voor insectenkweek. Onder andere het slotevent van het project Entomatisation, de voederlijn voor meelwormen en de lancering van de eerst Belgische krekelreep waren de aanleiding. We zetten de leukste berichten in de kijker.  

 
15.10.18 - Eiwitbehoeftes van zwarte soldatenvlieglarven

VIVES onderzocht in het kader van de projecten Entomospeed en BioBoost een aantal interessante reststromen uit land- en tuinbouw en voedingssector, als voeder voor BSF-larven. Het aantal mogelijkheden is groot. Om inzicht te krijgen in de combineerbare reststromen voor een optimale groei van de larven, is meer kennis nodig over de behoeftes van de larven.

10.10.18 - Op naar automatisering bij de kweek van eetbare insecten

Hogeschool VIVES, Inagro en Sirris hebben de afgelopen twee jaar onderzocht hoe de kweek van insecten automatisch en op grote schaal kan verlopen. Het resultaat is de bouw van de eerste automatische voederlijn voor meelwormen in Vlaanderen. De resultaten werden voorgesteld op het slotevent voor een volle zaal enthousiaste insectenliefhebbers.       

      
09.10.18 - I-Delta wint Agrochallenge

Om startups in de agrosector een kans te geven, organiseerde Agropolis de AgroChallenge. De winnaars van die wedstrijd krijgen gedurende negen maanden een flexwerkplek in de incubator, toegang tot de AgroCommunity, coaching en begeleiding om hun startup te lanceren.

 
08.10.18 - Insectjes proeven in Hasselt

Op zaterdag 6 oktober organiseerde JCI Hasselt 'Bugs & Bites'. Zo’n 70 enthousiaste proevers namen deel aan een smaakroute langs verschillende horecapareltjes in de stad.

27.09.18 - Summer School "Insects as food and feed" bij KU Leuven en Thomas More

Van 27 tot en met 31 augustus ging de eerste editie van de Summer School “Insects as Food & Feed” van Wageningen University & Research (WUR) door. Tijdens dit programma maakten de deelnemers kennis met alle belangrijke factoren in de nieuwe insectenwaardeketen.

12.09.18 - Grote belangstelling voor cursus insecten kweken

Hoe begin ik met insecten kweken, welke voeding zorgt voor een optimale groei en hoe moet ik insecten huisvesten? Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de basiscursus ‘insecten kweken: van theorie naar praktijk’ bij HAS Hogeschool. Bij de 22 deelnemers waren ook innovatieve landbouwers met interesse in insectenkweek. 

 
07.09.18 - Kweek van BSF-larven op reststromen

In het insectlab van VIVES wordt nagegaan welke reststromen de larven van de Zwarte Soldatenvlieg kunnen verwerken. Bij eerste testen werden de reststromen draf en tomatenstengels getest als potentiële voeding voor de larven. Zowel het substraat als de larven werden geanalyseerd in het Food lab van KU Leuven campus Geel.

02.09.18 - De landbouwer van de toekomst kweekt insecten

Landbouwers die vliegen, krekels of meelwormen kweken, in plaats van koeien of varkens. Worden boerderijen in de (nabije) toekomst insectenkwekerijen? Experts verwachten dat veel traditionele boeren zullen overstappen omdat de insectensector rendabeler zou zijn.

28.08.18 - Bezoek Nature Creation in China - deel 2 : de productie

Begin juni is onderzoeker David Deruytter van Inagro naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. Het bedrijf kan 15 miljoen larven per dag produceren. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe hun productieproces verloopt.

14.08.18 - Bezoek Nature Creation in China - deel 1 : de kweek

Begin juni is onderzoeker David Deruytter van Inagro naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe ze BSF in China kweken.

10.08.18 - VLIF-steun voor investeringen in insectenkweek

Het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij verleent steun aan investeringen op land- en tuinbouwbedrijven via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF). Deze investeringen zijn gericht op de professionele land- en tuinbouwer. De insectenkweeksector valt binnen de categorie ‘bijzondere dierlijke productie’ en heeft dus ook recht op een financiële tussenkomst.

08.08.18 - Maak van jouw idee een bloeiende onderneming

Agropolis is een bedrijventerrein in het Limburgse Kinrooi dat vernieuwende agrarische bedrijvigheid wil aantrekken. Om startups met een innovatief idee te steunen organiseert het een “AgroChallenge”. Ondernemers die kansen zien in insecten voor food- en/of feed-toepassingen kunnen deelnemen. In dit nieuwsbericht lees je wat er te winnen valt en hoe je kan deelnemen.

22.07.18 - Wat is het effect van insecticiden en mycotoxinen in vochtrijk insectenvoeder?

Insecten, geschikt voor menselijke en dierlijk productie, kunnen op grote schaal gekweekt worden op reststromen. De eetbare insecten vormen zo een duurzame en belangrijke schakel in de voedselketen. Bonda’s Veevoederbureau B.V. (Bonda) vroeg HAS Hogeschool een onderzoek uit te voeren op de gevoeligheid van Black Soldier Fly larven en meelwormen voor eventueel aanwezige mycotoxinen en pesticiden in vochtrijk insectenvoer. Bonda produceert dit vochtrijk insectenvoer op basis van reststromen uit de levensmiddelenindustrie.   

 
16.07.18 - Vochtig voer voor meelwormen, een praktische uitdaging

Bonda Veevoederbureau B.V. is specialist in vochtrijke veevoeders. Als innovatief bedrijf zien zij de insectenkweeksector als een nieuwe markt. Twee studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij aan de HAS Hogeschool onderzochten of het voeren van vochtig voer aan meelwormen in de praktijk haalbaar is. Ivo Sterenborg en Lianne Draak deden onderzoek naar de opslag, de logistiek, de automatisering, de voertechniek en het economisch resultaat.

12.07.18 - Kweek van de 'gewone' meeltor

HAS Hogeschool liet hun studenten onderzoek voeren naar de kweek van de ‘gewone’ meeltor of Tenebrio molitor, aangezien dit een groeiende sector is in Nederland en de rest van Europa. Om vooruitgang te realiseren en aan de groeiende vraag naar hoogwaardige insecteneiwitten te voldoen, is het van belang om de meelwormenkweek (larven productie) te optimaliseren.

04.07.18 - Een steak kan je perfect vervangen door insecten

“Vergeet steak, insect-friet is de toekomst.” Mark De Saeger trekt met zijn bedrijfje ‘I Ate A Bug’ naar bedrijven. Met insectentastings wil hij mensen bewust maken van duurzaam eten.

28.06.18 - Kweek van meelwormen op broodresten

In het kader van Entomospeed gaan de eerstejaarsstudenten Agro- en Biotechnologie van Thomas More tijdens hun wetenschappelijk project aan de slag met broodkruimels. Ze onderzoeken dit als mogelijke reststroom om meelwormen op te kweken.

21.06.18 - Marktverkenning 'industrie voor eetbare insecten' in België en Nederland

Vives maakte een overzicht van bedrijven die actief zijn in de sector van eetbare insecten in België en Nederland. Het zijn zowel insectenkwekers als insecten verwerkende bedrijven. Deze studie is gerealiseerd in het kader van het project Entomospeed.   

 
19.06.18 - Vernieuwde kweeknetten BSF

Een jaar geleden gaf het praktijkcentrum insectenkweek van Inagro zichzelf de opdracht om de kweek van zwarte soldatenvliegen op te schalen tot een semi-industrieel niveau. De opkweek van de larven verloopt onderhand gecontroleerd en gestandaardiseerd. Bij de voortplanting van hun vliegen en de productie van eitjes bleef het schoentje echter wringen. De eiproductie was te onvoorspelbaar en -naar hun eisen- ook te laag. De tijd was aangebroken om hun methode kritisch te evalueren. Het concept van de kweekkooien zijn vernieuwd en de eerste vluchten zijn alvast veelbelovend.

31.05.18 - Brochure met tips voor het opstellen van een Novel Food - dossier

Als insectenproducent en/of -verwerker moet je een Novel Food-dossier indienen om een Europese toelating te krijgen voor het op de markt brengen van insecten voor humane consumptie. IPIFF, het International Platform of Insects for Food and Feed, publiceerde een brochure met tips bij het opstellen van zo’n dossier.

28.05.18 - Vochtig voer voor meelwormen, een praktische uitdaging

Bonda Veevoederbureau B.V. is specialist op het gebied van vochtrijke veevoeders. Als innovatief bedrijf met oog op de ontwikkelingen in de wereld zien zij de insectenkweeksector als een nieuwe markt. Voor deze afstudeeropdracht mogen twee studenten van de opleiding Dier- en veehouderij aan HAS Hogeschool onderzoeken of het voeren van vochtig voer aan meelwormen in de praktijk haalbaar is. Ivo Sterenborg en Lianne Draak onderzoeken de opslag, logistiek, automatisering, voertechniek en het economisch resultaat.

16.05.18 - Hoe voorkom je dat de kevers van de Tenebrio Molitor hun eitjes opeten?

Om een meelwormenkweek in stand te houden heb je kevers nodig die eitjes leggen. Hoe meer eitjes per kever je kan verkrijgen, hoe meer meelwormen je bekomt, tenzij de kevers de eitjes opeten… 

 
09.05.18 - Gezondheid in de insectensector van onder het stof halen

Werken in zomerse temperaturen met het gezoem van vliegen en het getjierp van krekels op de achtergrond... Insecten kweken lijkt een droomjob. Toch is het niet volledig zonder gevaar. Als je insecten manipuleert (bijvoorbeeld bij het zeven of voederen) komt er stof vrij. Bij insecten kan dat stof zelfs allergenen bevatten. Inagro zocht samen met IDEWE en het Universitair Ziekenhuis van Leuven naar maatregelen om hun medewerkers - en insectenkwekers in het algemeen - in gezondere omstandigheden te laten werken. Een volgelaatsmasker, beschermende kledij en een afgesloten ruimte zijn de oplossing.

26.04.18 - Binnenkort zalm gekweekt met zwarte soldatenvliegen op ons bord?

Wilde zalm eet visjes en garnalen, maar binnenkort ligt de eerste zalm die met de larven van zwarte soldatenvliegen is gekweekt op ons bord. BSF-larven worden op hun beurt gekweekt met reststromen zoals aardappelschillen en bietenpulp. Het is een alternatief voor vismeel, waarmee vissen zoals zalm, forel en snoekbaars in aquacultuur gekweekt worden. Hiermee dragen ze bij tot een duurzamere visindustrie.

19.04.18 - Insectenliefhebbers zien groeikansen voor eetbare insecten

Een veertigtal insectenliefhebbers verzamelden in de campus Roeselare van Hogeschool VIVES voor een Trendcollege over eetbare insecten. Drie maanden na de opening van de kweekcellen van Inagro werd dieper ingegaan op de groeikansen in de insectensector. Dankzij de evoluerende wetgeving zijn er steeds meer toepassingen mogelijk. 

 
15.04.18 - Testen met temperatuursensor in insectenbakken

Het voedertijdstip is gelinkt aan de temperatuur van de insecten. Als de temperatuur in de kweekbak daalt is er minder activiteit omdat het eten bijna op is. Bij een lage temperatuur moet er dus bijgevoederd worden. Daarom is het belangrijk de temperatuur in de kweekbak goed op te volgen. Het GreenTechLab van Fontys is gestart met het ontwikkelen van de printplaat van de temperatuursensor in de insectenbakken.

 
10.04.18 - Insectlab van HAS Hogeschool start nieuwe onderzoeken

Insectlab is een faciliteit waar onderzoek wordt gevoerd naar insecten. De hogeschool start drie nieuwe onderzoeken naar verbetering van de kweek van insecten. Het eerste project bekijkt de mogelijkheden om vochtig meelwormenvoer op grote schaal toe te passen, het tweede analyseert de effecten van residuen van pesticiden in insectenvoer op de groei en overleving van meelworm en BSF-larven en het derde onderzoekt voeroptimalisatie van de meelworm.   

  
04.04.18 - Versnellen van de meelwormenkweek met behulp van een 'kever-poppen-scheider'

Binnen het project Entomospeed heeft Thomas More als taak een pilootkweek van de meelworm Tenebrio molitor uit te bouwen. Bij het opschalen van een labokweek naar een pilootkweek sta je voor heel wat uitdagingen. Een daarvan was het scheiden van de poppen en de kevers. Dankzij de ontwikkeling van een nieuw systeem kan dit maar liefst vier keer sneller.

28.03.18 - Een kilo voor een kilo

In het praktijkcentrum insectenkweek van Inagro zijn de onderzoekers erin geslaagd om 1 kilogram insecten te kweken uit 1 kilogram droog kippenvoeder. Hieruit blijkt dat insecten op een zeer efficiënte manier kunnen omgaan met voeder als ze in ideale omstandigheden worden gekweekt.   

 
13.03.18 - Kennismaking met de insectenketen

De Nederlandse en Belgische insectenketen groeit. Insecten worden beschouwd als een veelbelovend en duurzaam ingrediënt voor feed en food. Vives organiseert op 17 april een tweede trendcollege met als thema "Kennismaking met de insectenketen". In dit bericht ontdek je wat er op het programma staat.

08.03.18 - Insecten zijn Novel Food

Sinds januari 2018 is de Europese Novel Food regelgeving voor het gebruik van insecten in voedingswaar van kracht. Dit heeft een invloed op de Belgische wetgeving. In afwachting van goedkeuring is er momenteel een overgangsmaatregel.

21.02.18 - Studenten onderzoeken automatisatie van insectenkweek

Rick en Maikel studeren werktuigbouwkunde aan de Fontys Hogeschool en kozen allebei voor het thema ‘automatisatie van insectenkweek’ als opdracht. Ze voeren onderzoek naar een Paternoster systeem en ontwerpen een machine die de lichamelijke arbeid bij het verplaatsen van kweekkisten moet verlichten. Rick en Maikel stellen zichzelf graag voor!  

 
17.02.18 - Proefcentrum Herent en NPW focussen zich nu ook op meelwormen

Twintig jaar geleden sloegen de Nationale Proeftuin Witloof en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar in het Proefcentrum Herent. De jongste jaren is het praktijkonderzoek verruimd van witloof naar andere teelten. Tijdens een opendeurdag op 21 februari kom je te weten wat witloofwortels voor (potentiële) meelwormkwekers kan betekenen. 

 
15.02.18 - Insecten kweken, hoe doe ik dat?

Hoe moet ik insecten huisvesten? Wat zijn de beste condities om ze te kweken? Wat zijn de randvoorwaarden en wat zijn de kosten? Het zijn vragen die spelen op het moment dat je een stap wil maken binnen de insectenkweek. Tijdens een praktische cursus op de HAS van 4-8 juni 2018 krijg je een antwoord op deze vragen.     

    
08.02.18 - Invloed van het vochtgehalte van voeder op de samenstelling van BSF-larven

De larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) zijn ware veelvraten. Ze zijn helemaal niet kieskeurig en verorberen op korte tijd heel wat voeder. KU Leuven gaat na welke invloed het vochtgehalte van voeder heeft op de ruwe samenstelling van zwarte soldatenvlieglarven.     

   
31.01.18 - Opening nieuwe onderzoeksruimtes voor insectenkweek

Op 30 januari nam Inagro zijn nieuwe kweekcellen officieel in gebruik en verzamelden zo’n 170 stakeholders in Beitem om de nieuwigheden binnen de insectensector te ontdekken. Er was heel wat media-aandacht voor de opening van de nieuwe infrastructuur voor insectenkweek. 

 
25.01.18 - Interview met een insectenkweker

Met de komst van nieuwe infrastructuur en bijkomende projecten in Inagro, groeide de groep medewerkers in de insectenafdeling. Zo staat Lukas in voor de uitvoering van proeven en het onderhoud in de cellen. In dit bericht ontdek je wat zijn takenpakket is bij de uitvoering van proeven en het onderhoud in de kweekcellen.

22.01.18 - Insecten eten is goed voor de ecologische afdruk

Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. "Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen." Dat zegt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant. België loopt alvast voorop met een resem onderzoeksprojecten en ondernemers die met insecten aan de slag gaan.   

 
17.01.18 - Automatisering en mechanisering in insectenkweek
Vandaag gaat de kweek van insecten nog vaak gepaard met veel handenarbeid. Dat werk kunnen we ruwweg onderverdelen in twee groepen. In de eerste plaats moeten insecten regelmatig gevoederd worden. Daarnaast moeten de verschillende levensstadia (eitjes, larven, poppen en kevers) zo goed mogelijk van elkaar gescheiden worden. Om de kweek op industriële schaal winstgevend te maken, zoekt Inagro naar manieren om de arbeid te verminderen      
15.01.18 - Makkelijker voederen via temperatuurmeettoestel

Het GreenTechLab van Fontys onderzoekt de ontwikkeling en implementatie van de opschaling bij het kweken van de zwarte soldatenvlieg. Tijdens verschillende overlegmomenten met kwekers blijkt dat het voederen van de insecten hun grootste tijdsbesteding is. GreenTechLab ontwikkelde een draadloos meettoestel dat kan helpen bij de automatisatie van het voederproces.  

 
02.01.18 - Aangepast Belgisch tolerantiebeleid bij insecten

Vanaf 1 januari 2018 is er een nieuwe Novel-Food-regelgeving. Concreet betekent dit dat alle producten op basis van insecten (niet enkel delen van insecten of extracten, maar ook gehele insecten en hun bereidingen) beschouwd worden als “novel foods”.    

  
20.12.17 - Kweekaspecten van de zwarte soldatenvlieg als alternatief in biggenvoeders onderzocht
Thomas Spranghers werkt bij hogeschool Vives als onderzoeker voor drie lopende insectenprojecten. Zijn interesse gaat vooral uit naar de kweek van de zwarte soldatenvlieg en de toepassingen van dit insect in biggenvoeders. Rond dit thema heeft Thomas recent een  doctoraat afgelegd aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van UGent. Zijn conclusie: een substantieel deel van de soja producten in biggenvoeders kunnen vervangen worden door BSF. Dit heeft geen negatieve gevolgen op de prestaties van de biggen.   
11.12.17 - Insectenkweek toepassen in bedrijf

Op Inagro worden insecten op verschillende manieren ingezet. Ze verkleinen de afvalberg doordat ze gevoederd worden met de gewasresten van hun tuinbouwafdeling. In sommige teelten worden insecten toegepast als natuurlijke vijanden om plaaginsecten op een biologische manier aan te pakken. Ze kunnen ook een alternatief zijn voor vismeel. Allemaal toepassingen die op elk landbouwbedrijf toegepast kunnen worden.     

    
08.12.17 - Swill als voeder voor de BSF
De onderzoeksgroep RADIUS van Thomas More Hogeschool onderzoekt momenteel het potentieel van Swill als voeder voor de Zwarte Soldatenvlieg. 
05.12.17 - Waarom we dringend meer insecten moeten eten

Bitterballen van meelwormen, knapperige buffalolarven en gedroogde brandkrekels. Volgens recent onderzoek moeten we er dringend veel meer van eten. Voor onze gezondheid én het milieu.

29.11.17 - Zwarte soldatenvlieg verandert restafval in voeder

Volgens de FOD Economie wordt er jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen ton plantaardig afval geproduceerd. Dat is een grote potentiële bron voor de kweek van zwarte soldatenvlieg. Die kan namelijk probleemloos restafval van de akkerbouw, horeca, supermarkt en mest omzetten naar nuttige, dierlijke eiwitten.  

 
23.11.17 - Krekelbrood te koop in Finland

De Finse voedingsgroep Fazer is gestart met de verkoop van brood gemaakt op basis van krekels. Insecten zullen in de toekomst steeds vaker op het menu staan, zo voorspelt de groep. De eerste krekelbroden zullen in 11 bakkerijen van de keten in de rekken liggen, vooral in en rond de grote steden. Op termijn is het de bedoeling dat het brood in alle 47 bakkerijen van de keten te koop zal zijn. 

 
22.11.17 - Onderzoek naar de meelworm verpopt

Door het aanzienlijke potentieel van meelworm in voeders mag het beestje niet ontbreken in het onderzoek naar professionele insectenkweek bij Inagro. Zo lost Inagro mee de vraagstukken op die geïnteresseerde bedrijven nu nog belemmeren om te investeren in meelwormen.  

 
20.11.17 - Automatisering maakt grootschalige productie mogelijk

Het voederen van insecten zal, volgens Hogeschool VIVES, binnenkort via een geautomatiseerd proces gecontroleerd worden. Hiermee is een sterke opschaling mogelijk van de insectenkweek en staat de deur ook open voor omschakeling van minder winstgevende landbouwbedrijven. Op 12 december kan de pilootlijn bij Inagro bezocht worden.  

 
09.11.17 - Auchan verkoopt forel die gekweekt werd met insecten

Een groep Franse forelkwekers gebruikt insectenproteïnen in het voeder van hun vissen. Dit is een resultaat van een samenwerking tussen insectenkweker InnovaFeed en supermarktketen Auchan. De partners hebben plannen voor een gelijkaardige samenwerking bij zalmkwekerijen.   

 
31.10.17 - Komen eten! Krekelballetjes op het menu

“Komen Eten” dook een week lang onder in Vlaanderens lekkerste producten. De 30-jarige Nicolaas heeft een eigen krekelkwekerij in Brussel en ziet die als de boerderij van de toekomst, want krekels vormen een ecologisch alternatief voor vlees. Voor Komen Eten toverde hij een hoekje in de kwekerij om tot een gezellige eetplaats.  

 
19.10.17 - Driekwart minder insecten geteld in Duitsland

De Nederlandse Radboud Universiteit luidt de noodklok over de dalende insectenpopulatie: sinds 1989 nam het totale aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden af met liefst 76 procent. “Aangezien hele ecosystemen afhankelijk zijn van insecten, bijvoorbeeld als voedsel en als bestuivers, zet dat andere veranderingen, zoals achteruitgang van vogels en zoogdieren in een nieuw daglicht”, aldus de onderzoekers. “Het is nauwelijks voorstelbaar wat er gaat gebeuren als deze ontwikkeling onverminderd doorgaat.”    

  
17.07.17 - Acht insecten erkend voor gebruik als voeder in aquacultuur

Goed nieuws voor de insectenkweek: sinds 1 juli is het binnen de EU officieel toegestaan om acht insectensoorten te gebruiken als voeder in de aquacultuur. Dankzij de erkenning kunnen we verder bijdragen aan de groei van de insectenkweekindustrie en de duurzame ontwikkeling van aquacultuur in Europa. Inagro onderzoekt momenteel de mogelijkheden van drie van de acht erkende soorten. 

  

 
 
 
15.06.17 - Nieuwe insecten in Inagro

Sinds januari is er bij Inagro stevig gewerkt aan de opschaling van de insectenkweek. Na het verkennende interne onderzoek van de afgelopen jaren leggen we ons de komende jaren onder meer toe op een meer industriële insectenkweek. De insectenkweek kreeg zijn vast stekje op de site van Inagro. Daarnaast introduceerden we nieuwe soorten.    

  
29.05.17 - Little food ziet het groots

Little food, een Brusselse insectenboerderij die sinds 2012 gestart zijn, ziet het groots. Op hun nieuwe kweeklocatie willen ze uitgroeien tot de grootste biologische krekelboerderij in Europa. Als stadslandbouwers willen ze transparant zijn en een groot publiek aanspreken om hun visie te verkondigen. Insecten zijn één van de meest besproken alternatieve eiwitbronnen, omdat het een ecologisch alternatief is voor vlees. En omdat het lekker is natuurlijk.

22.03.17 - Nieuwe infrastructuur voor onderzoek naar insectenkweek

Drie jaar na de opstart van kleinschalig onderzoek naar de mogelijkheden van professionele insectenkweek verpopt de kweek bij Inagro. Dankzij de goedkeuring van nieuwe projecten kan het onderzoek doorgroeien naar een volwassen stadium in een professionele kweekomgeving. Daarin staan automatisatie en gebruik van reststromen centraal.