Het Europese ValuSect-project wil het gebruik van insecten in de humane voeding stimuleren. Via een vouchersysteem krijgen zeventien bedrijven ondersteuning via onderzoek. Het Vlaamse Kriket is één van de gelukkigen. Deze producent van de Kriket Bar, Kriket Granola en Kriket Crunchy Crickets krijgt hulp bij de zoektocht naar product- en procesoptimalisatie om de op krekels gebaseerde proteïnerijke producten zo duurzaam mogelijk op de markt te brengen.

Belgische krekels op lokale reststromen

Het plan is om na te gaan of we krekels succesvol kunnen opkweken op reststromen, zoals onverkocht brood, fruit en groenten uit de retail. Ook willen we bepalen wat de invloed is op de samenstelling en de smaak van dit krekeldieet. Momenteel haalt Kriket z’n krekels uit Nederland, maar op termijn wil het zijn productie graag opnieuw naar België halen.

Inagro en Thomas More gaan nu samen met Kriket aan de slag om de weg te plaveien voor lokaal gekweekte krekels op reststromen uit de retail. Colruyt Group engageert zich ook in het verhaal en zal reststromen uit een lokaal filiaal ter beschikking stellen.

Krekel.png

Tweede voucheroproep dit najaar

Er is duidelijk meer vraag naar kennis rond insectenkweek voor voedingsproducten. Na de voucheroproep in december 2020 ontvingen we zestig aanvragen uit het binnen- en buitenland. Zeventien aanvragen werden geselecteerd om verder uit te werken. Vanaf september volgt er een nieuwe voucheroproep. Houd onze kanalen dus zeker in de gaten als je zelf met ideeën zit.


Meer info

Heb je nog vragen? Mail of bel Carl Coudron via carl.coudron@inagro.be of 051 27 33 99.

ValuSect_Logo Banner_klein.jpg

Met cofinanciering van

cofinanciering.PNG
Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek