Het ValuSect-project ziet insecten als voedsel voor de toekomst. De eerste activiteiten richtten zich tot de ontwikkeling van voedingsmiddelen voor de mens. Dat is nu uitgebreid naar onderzoek voor insecten als diervoeder. Eind 2021 lanceren we een tweede voucheroproep. Bedrijven die kansen zien in insecten als diervoeder kunnen dan een aanvraag indienen voor ondersteuning, bijvoorbeeld voor onderzoek naar de kweekomstandigheden van insecten, de samenstelling van insecten of de optimalisatie van de verwerking van het substraat.

ValuSect ondersteunt nu ook de verwerking van insecten als diervoeder

Het ValuSect-project werkte tot nu toe rond de ontwikkeling van producten op basis van drie soorten eetbare insecten: sprinkhanen, krekels of meelwormen. De partners zagen veel kansen in insecten als diervoeder. In januari 2021 diende het consortium een voorstel in bij Interreg Noordwest-Europa om ook daarop in te zetten. Dat is goedgekeurd. ValuSect bestudeert nu ook de zwarte soldaatvlieg (Hermetia Illucens) als vierde insectensoort vanwege het grote potentieel ervan voor de diervoedersector.


Vouchersysteem voor diervoederproducten op basis van insecten

Eind 2021 lanceren we een tweede voucheroproep. Bedrijven die hun activiteiten rond insecten als diervoeder verder willen ontwikkelen, kunnen dan steun aanvragen. Er wordt een totaalbedrag van 300.000 euro aan diensten beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld om de kweekomstandigheden van insecten, de samenstelling van insecten of de verwerking van substraat te optimaliseren. De vouchers hebben een waarde van 10.000, 20.000 of 40.000 euro aan diensten. Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden.

Om deze nieuwe focus mee vorm te geven, verwelkomt het consortium drie nieuwe partners die beschikken over expertise en een groot netwerk in de sector van insecten als diervoeder: DGfZ, de Duitse vereniging voor dierlijke productie (Duitsland) als volwaardige partner; en de CCPA Groupe (Frankrijk) en The Belgian Feed Association (België) als geassocieerde partners.


Meer info

Heb je nog vragen? Mail of bel Carl Coudron via carl.coudron@inagro.be of 051 27 33 99.
 
ValuSect_Logo Banner_klein.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek