Maken de larven van de zwarte soldatenvlieg een onderscheid tussen organisch afval en plastic? Dat is een van de vragen die onderzoekers van KU Leuven Campus Geel zich stellen in onderzoeksproject Entobiota. Ze onderzoeken ook of de larven kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen.  

 
Kunnen larven binnenkort afval sorteren?

De larven van de zwarte soldatenvlieg worden gebruikt in veevoeder als belangrijke bron van eiwitten. KU Leuven onderzoekt nu of de larven zich eerst nog nuttig kunnen maken bij afvalsortering.  De vraag is of de insecten organisch afval en plastic kunnen scheiden. Ze zouden de kleinste voedselresten rond miniscule plastic afvaldeeltjes kunnen opeten, zodat de zuivere plastic gerecycleerd kan worden.  


Nu wordt er veel voedsel vanuit de supermarkten weggegooid omdat de vervaldatum voorbij. Dit wordt naar automatische ontpakkingsmachines gestuurd. Daarna krijg je twee stromen: voedsel met nog kleine plastic resten aan en plastic met nog kleine etensresten aan. Als de larven het onderscheid maken, laten ze twee zuivere soorten afval achter, wat de verwerking en goede komt. Het is ook mogelijk dat de larven het plastic toch opeten en dan moeten er onderzocht worden wat er gebeurt er met het afval in een insect.
 


Daarnaast test Entobiota of het immuunsysteem van de larven reageert op ziektekiemen van de mens. Als dat zo is, kunnen we misschien nieuwe medicijnen ontwikkelen.
 


 

Bronnen: Gazet van Antwerpen en Rtv


 

Gekoppelde thema's & sectoren: