Vorig jaar vernieuwde Inagro het concept van hun kweeknetten van de zwarte soldatenvliegen. Het praktijkcentrum blijft onderzoek voeren om de kweek verder te optimaliseren. Ondertussen is het ontwerp opnieuw aangepast, ze maakten kooien uit duurzamer en hygiënischer materiaal. De vliegen voelen zich goed in hun nieuwe omgeving. Op dit moment staat het record op 33 mg eitjes per vrouwtje!     

   
Recordopbrengst dankzij nieuwe kweekkooien voor BSF

Van prototype naar finaal ontwerp
De prototype netten van vorig jaar hebben een recordopbrengst van 25 mg eitjes per vrouwtje opgeleverd. Omgerekend komt dit neer op een potentiële oogst van 75 gram levende larven per vlieg! Een zeer goed resultaat, alleen waren er nog enkele kinderziektes die opgelost moesten worden. De insectenmedewerkers bij Inagro besloten dit concept verder uit te werken tot een finaal ontwerp.    

Ze maakten nieuwe kweekkooien. Dit zijn de grootste veranderingen:    

  • De nieuwe netten zijn volledig gemaakt uit aluminium of inox en plastic. Ze zijn dus veel duurzamer. Er kan ook veel hygiënischer gewerkt worden want deze materialen zijn beter afwasbaar.
  • De muggengaas is eenvoudiger te vervangen dankzij de kabelgoten waarin de gaas klikt.
  • De mdf-bodem is vervangen door een plastic schuiflade. Zo kunnen ze de bodem makkelijker schoonmaken en tussendoor dode vliegen verwijderen.
  • Er werd gekozen voor een eenvoudiger, ladesysteem voor de poppen en het attractant (stinkbakje).
  • De omvang van de netten is nog kleiner geworden om praktische redenen binnen de kweekcel : 120 x 80 x 140cm (l x b x h).

De eerste vluchten in de nieuwe kooien waren echter teleurstellend. De opbrengst was slechts 2 mg/vrouwtje of minder dan 10 % van de prototype netten. Na enkele slapeloze nachten en vele testen bleek dat het nieuwe bodemmateriaal (plastic i.p.v. hout) ervoor zorgt dat de poppenlade te veel vocht vasthoudt. Na perforatie van de poppenlade was dit probleem van de baan en kon de echte productie beginnen. Op dit moment staat het recordaantal eitjes per vrouwtje al op 33 mg!      

kweeknet_inagroBSF_2018.png kweeknet_inagroBSF_2019.png
Foto: links een voorbeeld van een kweeknet uit 2018 als prototype en rechts een voorbeeld van een vernieuwd kweeknet uit 2019 als finaal ontwerp.

   

Wat kan je verwachten in de nabije toekomst?
Na oplevering zullen ze bij Inagro in totaal negen netten plaatsen in een klimaatcel van 4 x 6 m. Met negen kweekkooien kunnen ze uitgebreid experimenteren. Dit jaar ligt de focus op:      

  • Licht intensiteit en lichtkleur/spectrum
  • Vliegendensiteit: hoeveel vliegen kan een net aan? En kunnen we dit verhogen met bepaalde technieken?
  • De ontwikkeling van systemen om de oogst van de eitjes te testen. Hoe kunnen we sneller en beter oogsten?
  • Analyse van de relatie tussen het popgewicht en het aantal eitjes per vlieg.

Meer info
Voor bijkomende vragen kan je mailen naar David.Deruytter@Inagro.be of naar een bezoekmomenten komen. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand stelt Inagro hun praktijkcentrum insectenkweek open. De volgende rondleidingen zijn gepland op 3 mei en 7 juni.  



   


     
 
Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek