Iedereen wordt in zijn leven wel eens gestoken door een bij, wesp of hommel. Meestal zijn de reacties onschuldig, maar soms ontstaat er een ernstige allergische reactie die mogelijk levensbedreigend is. Ook aan insecten eten zijn er soms gevaren verbonden. Sommige mensen met een huisstofmijt- of schaaldierenallergie kunnen een zware allergische reactie opdoen als ze insecten eten. Patiënten kunnen voortaan terecht bij het Insectenallergiefonds.

Oprichting van een insectenallergiefonds

Onderzoek naar diagnose en behandeling van insecten(gif)allergie
Een allergie aan het gif van bijen, wespen of hommels kan meestal vastgesteld worden met bloedtesten of huidtesten met het gif. Soms is het echter heel moeilijk om het exacte insect te identificeren en zijn bijkomende (bloed)testen nodig in het onderzoekslaboratorium om de behandeling te richten naar het juiste insectengif.

De enige behandeling die ernstige en potentieel levensbedreigende reacties op een volgende steek kan voorkomen, is immunotherapie. Deze therapie biedt een hoge bescherming en verbetering van de levenskwaliteit. Patiënten en artsen zijn vaak niet op de hoogte van deze behandeling. Het is ook nog onvoldoende bekend wat het optimale immunotherapieschema is en hoe lang moet behandeld worden voor een levenslange bescherming.

Verder doen de eetbare insecten stilaan hun intrede. Het is de nieuwe eiwitbron bij uitstek om de groeiende bevolking van voeding te voorzien. Sommige personen kunnen echter ook allergische reacties hierop ontwikkelen. Er zijn alleen heel weinig mogelijkheden om dit te onderzoeken of vast te stellen door bloed- of huidtesten.


Een onderzoeksfonds voor, door en met patiënten
Op 10 januari 2019 werd het Insectenallergiefonds officieel ingehuldigd. Dit onderzoeksfonds van de KU Leuven werd opgericht door prof. dr. Christine Breynaert (UZ Leuven/KU Leuven), gespecialiseerd in behandelen van patiënten met een insecten(gif)allergie, samen met enkele imkers. Het Insectenallergiefonds wil enerzijds onderzoek naar de diagnose en de behandeling van een insecten(gif)allergie bevorderen en ondersteunen. Het fonds organiseert en steunt ook initiatieven waar kennis rond preventie, diagnose en behandeling van een insecten(gif)allergie wordt verspreid.


Meer aandacht voor allergieën aan eetbare insecten
Het is wettelijk verplicht om op het etiket van producten die krekel, meelworm of sprinkhaan bevatten, te vermelden dat het potentieel gevaarlijk kan zijn voor mensen met een allergie voor huisstofmijt of schaaldieren. Vaak zijn dit wel kleine lettertjes.

Volgens Christine is het probleem van deze nieuwe voedselbronnen, dat we de allergieën daarop niet kunnen diagnosticeren. In België hebben we nog een grote weg af te leggen op vlak van onderzoek naar allergieën.
 
Insectenallergiedag en benefietconcert
Op zondag 17 maart 2019 organiseert het Insectenallergiefonds een Insectenallergiedag in en rond het Arenbergkasteel te Heverlee. Op zaterdag 18 mei 2019 kan je naar Leuven voor een uniek benefietconcert met muziek over bijen, wespen en hommels door het Alumni Harmonie Orkest.
 
 
Meer informatie
Vragen? Contacteer het insectenallergiefonds via insectenallergie@uzleuven.be.
Herbeluister het interview met Christine Breynaert op radio 1.
Gekoppelde thema's & sectoren: