De industrie is op zoek naar automatisering om de kweek van BSF-larven te vergemakkelijken. Johanna Hardt, student Industrieel Design aan de Fontys Hogeschool en stagiair bij het GreenTechLab, behandelt dit onderwerp in haar scriptie. In vijf maanden tijd ontwikkelde ze een digitaal prototype van een nieuw kweeksysteem met temperatuursensor om de kweek van BSF-larven beter op te volgen.

Opnieuw een stap vooruit richting automatisatie

Men verwacht dat de wereldbevolking tegen 2050 zal stijgen tot 9 miljard mensen. Alternatieve eiwitten worden steeds belangrijker om de duurzaamheid van de voedselproductie te garanderen. Larven van de zwarte soldatenvlieg kunnen een oplossing bieden. Ze bevatten veel eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen die gebruikt kunnen worden in het voeder van vissen of mestdieren. Dankzij de hoge voedingswaarde van dit insect zou de invoer van soja beperkt kunnen worden en de overbevissing van de oceanen verminderen.


Kenmerken van de kweekbak
Student Johanna Hardt ontwikkelde een digitaal prototype van een nieuw kweeksysteem. De nieuwe kweekbak is stapelbaar en voorzien van een goede waterafvoer en ventilatie. Er zijn handvaten voorzien om de bakken makkelijk op te tillen. Het grootste voordeel is de integratie van een temperatuursensor. Hierdoor kan de temperatuur in de kweekbak en bijgevolg ook de toestand van de insecten beter opgevolgd worden. Stel dat de temperatuur in een kweekbak daalt bijvoorbeeld, dan kan er eventueel bijgevoederd worden. In elke bak worden er twee temperatuursensoren geplaatst.
Om het nieuwe systeem te testen zal een fysieke kweekbak ontwikkeld worden. Dit verloopt in samenwerking met de partners Limex en Hermo Plastic.

kweekbak_fontys.JPG
Figuur 1: Bijzondere kenmerken van de kweekbak:

1. Waterafvoer
2. Goede ventilatie
3. Klauwplaatringen
4. Handvatten om de bak op te tillen
5. Temperatuurmeting in voedingssubstraat
6. Geen hoeken of randen, gemakkelijk schoon te maken
7. Stapelbaar
temperatuursensor_fontys.JPG
Figuur 2: De kweekbak als modulair systeem bevat een printplaat met een temperatuursensor, die verticaal in de doos wordt geplaatst en vastgezet, omgeven door een omhulsel. De installatie is zeer eenvoudig.
 
Meer info
Marcel Roosen
Manager  Fontys GreenTechLab
marcel.roosen@fontys.nl
 
In samenwerking met:
logos_fontys_kweekbakken.JPG
 
Gekoppelde thema's & sectoren: