Aan insecten eten zijn er ook gevaren verbonden. Sommige mensen met een huisstofmijt- of schaaldierenallergie kunnen een zware allergische reactie opdoen als ze insecten eten. Patiënten kunnen voortaan terecht bij het insectenallergiefonds.

Oprichting van een insectenallergiefonds

De allergische reactie gaat gepaard met dikke lippen, dikke keel, astmaopstoot, braken, diarree… De meeste mensen weten wel dat dat ze die allergie hebben, maar het probleem is dat ze niet altijd weten dat er insecten verwerkt zitten in hun voedsel.

Het is wettelijk verplicht om op het etiket van producten die krekel, meelworm of sprinkhaan bevatten, te vermelden dat het potentieel gevaarlijk kan zijn voor mensen met een allergie voor huisstofmijt of schaaldieren. Vaak zijn dit wel kleine lettertjes.

Meer aandacht voor allergieën voor eetbare insecten
Het insectenallergiefonds werd opgericht op initiatief van Prof. dr. Christine Breynaert, internist-allergoloog verbonden aan UZ Leuven/KULeuven, samen met enkele patiënten.

Het fonds wil het onderzoek naar de diagnose en de behandeling van insectenallergie bevorderen en ondersteunen. Het richt zicht ook op eetbare insecten, de nieuwe eiwitbron van de toekomst.

Volgens Christine is het probleem van nieuwe voedselbronnen dat we de allergieën daarop niet kunnen diagnosticeren. Er zijn geen beschikbare bloed- en huidtesten van de verschillende insecten. Daar gebeurt wel onderzoek naar, maar in België hebben we nog een grote weg af te leggen op vlak van onderzoek naar allergieën.

> Vragen? Contacteer het insectenallergiefonds via info@insectallergie.be

Bron: Radio 1, herbeluister het interview met Christine Breynaert
 
Gekoppelde thema's & sectoren: