GreenTechLab, kenniscentrum van Fontys Venlo, heeft binnen het Entomospeed-project de opdracht om onderzoek te doen naar het automatiseren van de kweek van de Black Soldier Fly (BSF). Ondertussen is er een digitaal ontwerp voor een kweekmachine klaar. Het prototype wordt nu verder ontwikkeld.

GreenTechlab ontwerpt insectenkweekmachine

Het werken met kweekbakken, met name het tillen hiervan, is zwaar lichamelijk werk. De kweekbakken wegen ongeveer 26 kg. De sector is op zoek naar automatiseringshandelingen om de lichamelijke arbeid te verlichten.

Voor het kweken van BSF-larven is een machine ontworpen waarbinnen het gehele groeiproces van de larven plaatsvindt. Het kweken van BSF-larven moet gebeuren bij een constante temperatuur van 27 °C, met een schommeling in temperatuur van maximaal ± 1 °C, in een geventileerde ruimte. 

Maikel Janssen, derdejaarsstudent werktuigbouwkunde en stagiair bij GreenTechLab, heeft technisch onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Na een stageperiode van 100 dagen heeft hij een digitaal prototype opgeleverd dat verder ontwikkeld kan worden. Het betreft een speciaal ontwikkeld paternostersysteem.
Een paternostersysteem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Om het juiste concept te bepalen is de 6-3-5 methode gebruikt. Alle ideeën werden volgens hun functie in een overzicht vergeleken. Daaruit zijn vier concepten afgeleid.
Dit werd vervolgens verder uitgewerkt tot een digitaal prototype:
Paternostersysteem_Fontys.PNG
Figuur 1:Digitaal prototype paternoster: tandwiel + as
Figuur 2: Digitaal prototype paternoster
Het is gelukt een machine te ontwerpen waarbinnen het gehele groeiproces van de larven plaatsvindt, bij een constante temperatuur van 27 °C, met een schommeling van maximaal ± 1 °C, in een geventileerde ruimte.  

Dit digitale prototype wordt verder ontwikkeld zodat deze gemaakt en getest kan worden. Fontys plant in 2019 de bouw van een eerste prototype.
Meer info
Jelle Adema
E.: j.adema@fontys.nl
T.: +3188-5073028
Gekoppelde thema's & sectoren: