Van 27 tot en met 31 augustus ging de eerste editie van de Summer School “Insects as Food & Feed” van Wageningen University & Research (WUR) door. Tijdens dit programma maakten de deelnemers kennis met alle belangrijke factoren in de nieuwe insectenwaardeketen.

Summer School "Insects as food and feed" bij KU Leuven en Thomas More

De cursus bood een mix aan van lezingen die werden gegeven door docenten en onderzoekers van WUR naast internationale experts van verschillende onderzoeksinstituten en ondernemers. Ook stond er een bezoek aan Thomas More en KU Leuven op hun campus in Geel op het programma.

Bezoek aan Thomas More/KU Leuven campus in Geel
Tijdens het bezoek aan de Thomas More/KU Leuven campus in Geel werden in de voormiddag de kweekfaciliteiten van Thomas More bezocht. De deelnemers kregen hierbij uitgebreid informatie over de uitdagingen die je tegenkomt bij het kweken van insecten en wat de verschillende toepassingen zijn van de vetten, eiwitten en chitine die uit insecten geëxtraheerd worden.

In de namiddag werd een lezing gegeven over de microbiële kwaliteit van insecten voor voeding en voeder (prof. Leen Van Campenhout, Lab4Food) gevolgd door een uiteenzetting over de ervaringen die opgedaan werden tijdens de planfase van de “Insect Pilot Plant”, die binnenkort wordt gebouwd op de campus in Geel (dr. Mik Van Der Borght, Lab4Food). De deelnemers van de Summer School bezochten ook de onderzoekslaboratoria van KU Leuven in Geel, waar aan de hand van verschillende demonstraties de expertise van Lab4Food werd getoond. Zo werden chemische en microbiologische analyses van insecten getoond, maar ook “modified atmosphere packaging” en fermentatie van insecten naast extractie van bioactieve componenten uit insecten.

Grote tevredenheid onder de deelnemers
De deelnemers van de Summer School kwamen uit 17 verschillende landen, waaronder Oeganda, Zuid-Afrika, Australië, Italië, Polen en de VS. Het waren vooral jonge ondernemers en onderzoekers die elkaar inspireerden, veel van elkaar leerden en met een uitgebreid netwerk en veel informatie naar huis gingen. De tevredenheid over de Summer School was erg hoog, de deelnemers gaven een score van 4,7 op 5.

Meer info
Mik Van Der Borght
KU Leuven | Campus Geel
tel. + 32 14 72 13 08 | Mik.VanDerBorght@kuleuven.be  
 
Gekoppelde thema's & sectoren: