De tuinbouwsector produceert grote hoeveelheden plantaardige resten en onverkoopbare groente en fruit. Deze reststromen kunnen de basis vormen voor nieuwe toepassingen en producten die op hun beurt extra inkomsten opleveren. Denk aan verpakkingsmateriaal van tomatenstengels, insectenkweek op reststromen en valorisatie van fruitpersvezels tot nieuwe voedings- of schoonheidsproducten.      
Seminarie Bioboost: Agro-food reststromen, van kostenpost naar inkomstenbron
Programma:

Enkele ondernemers vertellen hun succesverhaal in de biogebaseerde economie met reststromen. Het idee rond circulaire economie wordt onderzocht binnen het Bioboost-project. De partners lichten hun onderzoek toe.

Programma    

12u30-13u30 Ontvangst met reststromen lunch
13u30-15u00
 • Verwelkoming - Veronique De Mey, Inagro
 • Toelichting van het project Bioboost - Jeroen Straver, Gemeente Westland
 • State of the Art of Waste Streams in UK, Netherlands and Belgium -  Dr. Lydia Smith, Head of Innovation Farm, NIAB. Vertaling wordt voorzien.
 • Wettelijk kader rond het gebruik van biomassa – Ann Braekevelt, OVAM
 • De biogebaseerde keten in de praktijk: van reststromen naar producten – Tjibbe Winkler, Gemeenschappelijk Initiatief realisatie Duurzame Ontwikkeling (GIDO)
15u00-15u30 Koffiepauze
15u30-17u30

Succesverhalen met reststromen van ondernemers in de biogebaseerde economie.    

 1. Sign/Van Blankensteyn zeepmakers
  Schoonmaakmiddelen op basis van restromen uit de glastuinbouw.
 2. Tomabel
  Binnen de Tomabel-Tomaten aanvoer op de REO-veling denkt men eraan om een gedeelte van het product dat aan een bodemprijs wordt verkocht, te verwerken tot een nieuw product zoals tomatensappen.
 3. Greenyard - SUSKOOL project
  Optimale valorisatie van bloemkoolteelt voor de diepvriesindustrie.
 4. Millibeter
  Het bedrijf zet zwarte wapenvliegen in om afval en mest te transformeren tot grondstoffen voor de chemische industrie en veevoeder.
 5. Meam
  Een Belgisch bedrijf, gespecialiseerd in industriële microgolftechnologie. Ze bespreken de mogelijke toepassingen van microgolftechnologie in de voedingsindustrie, met focus op de stabilisatie van reststromen.
 6. KOMOSIE/Foodsavers
  KOMOSIE, gekend van De Kringwinkels en Energiesnoeiers, gaat op zoek naar nieuwe opportuniteiten die een link hebben met sociale economie en milieu. KOMOSIE zet in op foodsavers. Dit zijn organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten.
 7. Verduyn
  Een familiebedrijf dat verschillende soorten verse groenten teelt, wast, sorteert, trieert, snijdt, verpakt en verkoopt. Ze hebben de ambitie om groentereststromen te valoriseren.
 8. Wonky
  Wonky maakt in samenwerking met voedselverwerkende bedrijven smaakvolle en gezonde dips bomvol 'geredde' groente. Hun doel is om mensen in gans Europa bewust te maken en samen groenten te redden.
17u30 Afsluitende receptie - netwerkmoment

>> Schrijf je in via www.inagro.be/inschrijven  


Banner_Bioboost_mettekstV25042018.png


Praktisch:
Datum:
donderdag 21 juni 2018
Begintijd:
12u30
Eindtijd:
17u30
Locatie:
Inagro, Ieperseweg 87 Rumbeke-Beitem
Kostprijs:
Gratis
Inschrijven:
 
Schrijf je in via www.inagro.be/inschrijven