De larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) zijn ware veelvraten. Ze zijn helemaal niet kieskeurig en verorberen op korte tijd heel wat voeder. KU Leuven gaat na welke invloed het vochtgehalte van voeder heeft op de ruwe samenstelling van zwarte soldatenvlieglarven.     

   
Invloed van het vochtgehalte van voeder op de samenstelling van BSF-larven

De onderzoeksgroep RADIUS van Thomas More onderzocht onlangs welke invloed het vochtgehalte van swill (een reststroom bestaande uit een mengsel van fruit, groenten, vis en vlees) heeft op de groei en voederconversie van deze larven. 

Aan dit onderzoek wordt nu een tweede luik gekoppeld. Lab4Food (KU Leuven) gaat na of het vochtgehalte van het swill de samenstelling van deze larven beïnvloedt. Daarnaast wordt de invloed van het variërend vochtgehalte op de samenstelling van het residu dat overblijft na de kweek onderzocht. Meer specifiek worden het vocht-, as-, proteïne-, vet- en vezelgehalte bepaald. 

Als de analyses afgerond zijn, worden de resultaten van beide onderzoeken aan elkaar gekoppeld. Dit onderzoek moet leiden tot een beter inzicht in de optimale kweekomstandigheden van zwarte soldatenvlieglarven.

Meer info?    

Dr. Mik Van Der Borght – KU Leuven Camus Geel      

E Mik.VanDerBorght@kuleuven.be – T + 32 14 56 23 10   


Gekoppelde thema's & sectoren: